Så motionerar du din hund på ett ansvarsfullt sätt

Hundar behöver motion. Det är det perfekta sättet att få utlopp för deras överskottsenergi, förhindra tristess och undvika krämpor. Att låta din hund röra på sig är dock inte alltid självklart. Äldre hundar och hundar med artros kommer till exempel kanske inte vara pigga på att gå, hoppa eller leka så mycket. Yngre valpar däremot kan man behöva lägga band på för att spara deras leder.

Få din hund att röra på sig

Det finns olika sätt att motionera din hund. Inte bara ”tråkiga” promenader! Du kan även göra lydnadsövningar och avsluta med en rolig lek. Du måste dock ta hänsyn till hundens kondition. Entusiastiska hundar vet inga gränser och fortsätter trots att de är utschasade. Det är naturligtvis inte bra för hunden. Det är även fullt möjligt att springa efter en boll inte är den bästa motionen för just din hund. Lugna söklekar är ett bra alternativ för att låta hunden röra på sig utan att belasta tassar och leder.

Om du vill ha en mer sportig aktivet kan du jogga eller ta långa promenader. Välj gärna varierat underlag, det är bättre för din fyrfota väns leder. Att springa bredvid cykeln är också en rolig motionsform för hunden. Men håll ett lugnt och jämnt tempo och spurta inte!

Simma med din hund

Att simma med hunden är en utmärkt idé. Framför allt på sommaren kan hundar verkligen njuta av det, inte minst för att det hjälper dem att svalka sig. Men även deras leder mår bra av att simma. Det finns särskilda hundstränder dit du kan åka med din hund på sommaren. Tänk på att ta det extra lugnt och varsamt med hundar som är yngre än sex månader, hundar med en kort nos och hundar med korta ben och en tung kropp och använda gärna flytväst.

Glöm inte

Det är en bra idé att se till att din hund rör på sig. Oavsett vilken lek eller sport du väljer, tänk alltid på dessa tips:

· Överdriv inte och börja försiktigt.
· Bygg upp hundens kondition långsamt.
· Se till att det finns färskvatten, som inte är för kallt efter lek och motion. Ge inte för mycket vatten på en gång.
· Låt inte hunden röra sig för mycket när det är (för) varmt.

Har du en aktiv hund? Då kan du stödja dess leder med fodertillskottet Flexadin. Dessa mycket goda, mjuka tuggtabletter kan du ge som en godbit till ditt husdjur eller tillsätta i fodret.

Om din hund har artros eller andningsbesvär, problem med hjärtat eller blodcirkulationen bör du först rådgöra med din veterinär innan du börjar med intensiva motionstyper.