Rehab för djur med artros

Förutom smärtstillande läkemedel och ledunderstödjande fodertillskott, som t.e.x Flexadin, kan djur med ortopediska besvär även få lindring genom fysioterapi och vattenträning.

Fysioterapi är en kompletterande terapi utöver veterinärundersökning och behandling och kan jämföras med fysioterapi för människor. Fysioterapi inkluderar många olika behandlingstekniker, såsom massage, stretchning, övningar och ibland även laserterapi. En fysioterapeut för djur kommer först att undersöka muskler och leder och även kontrollera hur djuret belastar och använder sin kropp. Efter detta sammanställs en rehabplan och resultaten återkopplas till veterinären.

Vattenträning kan vara en del av fysioterapin. Vid vattenträning har djuret i det varma vattnet möjlighet att röra sig utan belastning på ett kontrollerat sätt vilket har en positiv effekt på muskler och leder. Blodtillförseln till musklerna blir bättre, muskelmassan ökar, muskelspänningar minskas och lederna stabiliseras vilket även kan göra att smärtan lindras.

Vattenträning användas oftare för hundar eftersom de flesta katter inte uppskattar vatten. Men det finns undantag och man kan alltid försöka.
Kontakta din veterinär för råd angående fysioterapi och vattenträning.