Artros hos hund

Leder är som namnet antyder ledpunkter mellan två av skelettets ben, exempelvis i knäet eller höften. Mellan dessa ledpunkter befinner sig ledbrosket. Brosket fungerar som ett slags stötdämpare för att skydda leden. När ledbrosket skadas eller bryts sönder uppstår smärtsamma svullnader som begränsar ledens rörlighet. Denna process kallas artros.

De vanligaste typerna av artros orsakas av skador, inflammationer, övervikt eller är åldersrelaterade. Men artros kan också orsakas av störningar under utveckligen av ledytorna och ledbrosket eller genetiska avvikelser.

För att kunna fastställa att det verkligen handlar om artros görs en ortopedisk undersökning. På så sätt kan man undersöka om djuret har ledsmärtor och konstatera eventuella svullnader eller ökad känslighet. För att ställa en optimal diagnos kan det vara nödvändigt att genomföra ytterligare undersökningar som till exempelvis röntgen, blodundersökningar och ledpunktioner.

Tyvärr finns det i dagsläget inget botemedel mot artros. Fokus ligger på smärtlindring och på behandling av inflammationen med läkemedel som t.ex. NSAID (inflammationshämmande). Om djuret är överviktigt bör det sättas på viktminskning med hjälp av en diet då övervikt ökar påfrestningen på lederna.

Även djur som lider av artros måste röra på sig och vara aktiva på ett sätt som är anpassat efter djurets egna förutsättningar. Se till att djuret rör sig på ett sätt som är så lugnt och kontrollerat som möjligt, och undvik situationer som kan tänkas medföra smärta. Korta promenader på ett underlag som är lätt att gå på eller att simma är exempel på lämplig motion.

Om du vill understödja ditt husdjurs leder lite extra kan du ge djuret ett fodertillskott. Prova då Flexadin, ett understödjande fodertillskott för djur med artros.