Överviktiga hundar har ökad risk för artros

Är din hund för tjock? Då ska du se upp med artros

I vissa fall tycker du kanske att det är gulligt att din hund är lite mullig. Mer att tycka om, eller hur? Men hundar är inga bebisar. Det där extra lagret försvinner inte av sig självt när din hund blir äldre, tvärtom, och det är även allt annat än nyttigt. Om din hund är för tjock löper den till exempel extra stor risk att drabbas av artros (för att inte tala om diabetes, hjärtproblem, …). Vad innebär artros för hundar och vad kan du som ägare göra för att ”skydda” din fyrfota vän mot denna åkomma? Mer än du kan tro. Läs vad du behöver veta här nedan.

Om din hund har artros...

...tycker den att det blir mer och mer smärtsamt att röra sig för varje dag. Att resa sig, gå på promenad, gå i trappor, hoppa i och ur bilen, … För en hund med artros är detta inte längre så självklart. Brosket i hundens leder slits ned och inflammeras kontinuerligt. Om din hund fick bestämma skulle den ligga i sin korg hela dagen. Men det får du inte låta hända!

Rörelseterapi (lugna, kortare promenader och ett besök på ett hundsim någon gång ibland) är avgörande för att hålla hunden på benen. Om nödvändigt kan veterinären även skriva ut smärtstillande medel och inflammationshämmare. Ett kosttillskott som Flexadin ger din hunds leder nödvändigt extra stöd.

”Min hund är för tjock. Vad ska jag göra nu?”

Orsakerna till artros kan variera kraftigt, och i inledningsfasen är artros inte alltid enkel att fastställa. Veterinärer är i vilket fall som helst överens om att överviktiga hundar löper en betydligt högre risk att få artros. Är din hund för tjock? Din veterinär hjälper dig att sätta ihop en balanserad kost till din hund, så att den utan problem når en hälsosam vikt igen. Din hund är inte för tjock, men en gottegris? Vidtag då åtgärder för att undvika att din hund blir överviktig.