De flesta katter gillar solen och klarar värmen bättre än hundar. Men katter kan trots detta besväras av värmen om det blir mycket varmt. Hur vet man då om katten är för varm och vad kan man göra åt det?
Symptom vid överhettning hos katter
- Likgiltighet (mindre aktiv, sover mycket)
- Sämre aptit
- Kräkningar
- Dreglar
- Feber (kattens normala kroppstemperatur är 38-39 C)
- Andfåddhet
- Flämtningar*
*Agera omedelbart om katten börjar flämta, då befinner den sig i ett kritiskt tillstånd. Täck då katten med våta handdukar (bada aldrig katten i kallt vatten, då kan den hamna i chock) och kontakta veterinär omedelbart.
Är din katt särskilt utsatt?
Katter söker upp en svalare plats när de blir för varma men det är inte alltid lätt för innekatter. De är därför viktigt att katten har möjlighet att gå fritt i hemmet så att den kan hitta en svalare plats. Kattungar och äldre katter är känsligare för värme än vuxna katter och det är därför viktigt att hålla ett extra öga på dem. Har du en långhårig katt? Borsta pälsen regelbundet och klipp den eventuellt för att ge den extra svalka.
Varmt idag?
Förebygg solsting
Lämna aldrig katten ensam i bilen när det är varmt, inte ens om du bara är borta en kort stund. Se till att alla dörrar är öppna i hemmet så att du inte råkar stänga in katten.
Förhindra solbränna
Vita katter och nakenkatter är mycket känsliga för solen. Smörj in de när det är varmt och soligt med solskyddskräm för katter för att förhindra solskador och hudcancer. Var särskilt noga med öronen och buken.
Förhindra uttorkning
Ställ ut extra vattenskålar med färskt drickvatten på olika ställen i hemmet när det är varmt.
Hjälp katten att hitta svalka
- Katter uppskattar luftkonditionering när det är varmt men de gillar inte fläktar
- Lämna katten i fred så mycket som möjligt. Att leka med katten får vänta till en annan dag
- Lägg en kylfilt i kattkorgen (säljs i djuraffärer)