Fem tips för att klippa klorna på katten

Tick, tick, tick… Är din katts klor så långa att du hör den komma på långt håll? Får du ibland känna på de vassa klorna? Då kan det vara en bra idé att klippa kattens klor. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, de flesta katter brukar nämligen inte gå med på att klippa klorna utan vidare. Men med dessa tips kan det gå lättare!

Köp ett klösträd till katten

Har din katt redan ett klösträd? Om katten ofta är utomhus blir klorna sällan för långa, men innekatter sliter inte lika mycket på sina klor. De har ju inga träd att sätta klorna i och därför växer de fortare än de slits. Det är heller inte ovanligt att de försöker kompensera genom att klösa på möblerna… Därför kan det vara en god idé att skaffa ett klösträd om du har en innekatt.

Redo för kloklippning?

Om du avbryter kattens lekstund för att klippa klorna är risken större att den protesterar när den ser att du har saxen i handen. Det bästa tillfället att klippa kattens klor är när den precis har sovit.
 

Först en kort massage…
Innan du börjar klippa rekommenderar vi att du försiktigt masserar kattens tassar mellan tummen och pekfingret. Det gör att katten vänjer sig vid känslan och då kommer klorna ut av sig själva.

 

… och sen är det dags att klippa!
Vi avråder bestämt från att klippa klorna med en nagelsax för människor. Köp en klosax för katter i djuraffären eller hos veterinären, de är speciellt utformade för ändamålet. Gör så här:

  • Håll tån mellan tumme och pekfinger och tryck försiktigt så att katten sträcker ut klon.
  • Arbeta effektivt och samtidigt försiktigt! Det är bättre att klippa av för lite av klon än för mycket… Klipp aldrig i den rosa delen av klon!

 

Klippa klorna på katten: och om det inte går?

Stretar katten emot när du håller i tassarna? Då nöjer du dig med minimassagen tills du märker att katten blir lugnare. Om katten ändå är orolig? Kontakta din veterinärklinik, veterinären eller veterinärassistenten vet hur man gör och kan hjälpa dig.