Hjälp, min katt matvägrar!

Ratar din katt torrfodret? Många katter är kinkiga med maten men det kan vara bra att hålla ett öga på din katt, ibland är det nämligen ett tecken på att allt inte står rätt till. En katt som inte vill äta kan ev. vara stressad eller sjuk på något sätt. Den här artikeln handlar om vanliga orsaker till att katter kan förlora matlusten.

Katten kan vara stressad

Har ni nyligen flyttat, har ni ofta gäster hemma, just fått barn - eller kanske en ny katt? Katter är vanedjur. Om katten är stressad och inte äter kan det vara bra att ge katten sin mat på en ”egen”, lite lugnare plats.

Katten kan ha medicinska problem

Det kan till exempel vara tänderna som är boven. Katter med tandproblem äter till exempel ofta bättre om man går över till blötmat eller om man blötlägger torrfodret. Andra möjliga orsaker:

  • Artros (kanske har katten ont när den böjer nacken)
  • Kattsnuva eller irriterade luftvägar
  • Illamående på grund av mag-/tarmbesvär eller kronisk njursvikt

Kontakta din veterinär om du misstänker att din katt har problem med något av ovanstående.

Katten är helt enkelt inte hungrig

Även om katten ibland stolt visar upp och vill dela med sig av de byten den fångar händer det naturligtvis också att den äter upp sitt byte. Inte konstigt att den inte är hungrig då!

Katten vill inte äta: när är det dags att ringa veterinären?

Om din katt inte har ätit på två dagar, är loj eller vinglig kan den vara drabbad av sjukdom- kontakta då din veterinär omedelbart.