Fästingar och löss

Fästingar och löss är ett vanligt problem. Här kan du läsa mer om dessa irriterande små djur, och hur du blir av med dem.

Löss är utvändiga parasiter. De livnär sig på hundens eller kattens blod eller päls. När löss biter orsakar de klåda, och djuret  kliar sig därför mycket. Löss förökar sig snabbt, honorna lägger ägg varje dag. Vissa av dessa ägg blir kvar i pälsen, andra faller ned på golvet eller marken. Löss kan spridas till andra hundar och katter men de kan också finnas i soffan, i hundens eller kattens korg med mera. 

Därför är det viktigt att du tacklar problemet både lokalt, på det drabbade djuret och i bostaden. 

Fästingar är spindeldjur. Fästingen måste ha en ”värd” för att kunna utvecklas och fortplanta sig. För att hitta en värd sätter de sig i änden av en gren eller ett grässtrå. När ett djur går förbi, släpper fästingen taget och kryper genom pälsen på jakt efter en lämplig plats på huden. Där biter de sig fast och suger blod. Efter ungefär en vecka släpper de taget för att lägga ägg. Fästingar är vanligare i varma, fuktiga miljöer som exempelvis skogar och ängar med långt gräs. Men alla husdjur som rör sig utomhus kan få fästingar. 

Om du hittar en fästing på djuret tar du bort den med en särskild fästingpincett. Använd inte eter eller alkohol när du gör detta, för då kan fästingen tömma maginnehållet i djurets hud.

Det är viktigt att kontrollera sitt djur regelbundet för löss och fästingar. Lyckligtvis finns det flera olika produkter och medel på marknaden som motverkar dessa irriterande parasiter: halsband, sprejer, tabletter och spot on-produkter.

Kontakta din veterinär för råd om vilken lösning som passar din hund eller katt bäst.