Hundar och fyrverkerier: 6 tips för ett lugnt nyårsfirande

Ser du fram emot att inleda det nya året tillsammans med familj och vänner och titta på fyrverkerier? Tyvärr är det inte alltid lika festligt för din hund. De flesta hundar tycker att fyrverkerier är pest, och det är inte så konstigt eftersom deras hörsel är dubbelt så känslig som människors. Som tur är finns det några saker du kan göra för din hund när nyårsfestligheterna kulminerar.
Här följer några praktiska tips!

1. Tänk på hur du beter dig

Hundens sinnesstämning påverkas av hur husse och matte beter sig. Genom att inte reagera på smällarna visar du för hunden att det inte är något farligt och att hunden kan känna sig trygg. Det är viktigt att finnas där som ett stöd för din hund, tänk dock på att inte ge den för mycket uppmärksamhet. Om du böjer dig ned (gör dig själv mindre) och klappar, kelar eller talar extra mycket med hunden ger du hunden intryck av att du också påverkas när det smäller.

2. Avled uppmärksamheten

Se till att ha lite hundgodis och några av hundens leksaker till hands. Avled hundens uppmärksamhet med godis och leksaker.

3. Belöna positivt beteende

Är hunden lugn som en filbunke när fyrverkerierna sätter igång? Då kan du även använda hundgodis och leksaker för att belöna beteendet.

4. Skapa en trygg plats för hunden när fyrverkerierna sätter igång

Tänd lamporna hemma, sätt på radion och se till att alla dörrar och fönster är stängda. Lämna aldrig hunden ensam och se till att det finns hundpassning om så krävs. Om hunden är mycket känslig för fyrverkeriljud kan det vara bäst att vistas i ett särskilt rum där det finns få, eller helst inga fönster.

5. Anpassa promenadtiderna

Tänk på att många börjar skjuta fyrverkerier flera timmar innan midnatt. Se därför till att gå ut med hunden i god tid före midnatt, välj en plats där risken för fyrverkerier inte är lika stor. Ta dessutom det säkra för det osäkra och ha hunden kopplad hela tiden – man vet aldrig när det kan smälla. 
Extra tips: Det kan vara bra att promenera tillsammans med en annan hund som inte påverkas av fyrverkerier.

6. Extra stöd

Tror du att hunden trots alla dessa försiktighetsåtgärder kommer att reagera när smällarna sätter igång? Då kan Zylkene vara till hjälp. Zylkène hjälper din hund att hantera förändringar och obekväma situationer.