Ny familjesituation

När familjen blir större kan det innebära en stor förändring för din hund eller katt. Redan under graviditeten känner djuret att något håller på att förändras. Husdjur är mycket sensibla och känner lätt av ändringar i sinnesstämningar.

När barnet väl är fött finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Håll uppsikt och låt ditt husdjur bekanta sig med barnet i sin egen takt, till exempel genom att låta det nosa. Det är också viktigt att även i fortsättningen tillbringa tid med ditt husdjur, hunden kan du exempelvis ta med dig när du går på barnvagnspromenad. På så sätt förhindrar du att hunden ser barnet som en ”konkurrent” som får all uppmärksamhet och kärlek.

Det är naturligtvis lättare att lära stora barn hur de ska umgås med djur på ett säkert sätt, hur man tolkar djurens kroppsspråk och hur man tar hand om dem. Alla djur, både andras och egna bör alltid hållas under uppsikt i  barns närhet.

Du kan använda Zylkene för att hjälpa djuret att vänja sig vid den nya familjesituationen. Zylkene ger djuret en avslappnande känsla, utan att det blir dåsigt och gör det lättare för djuret att anpassa sig.