Kissar din katt inomhus? Här följer 3 tips för att lösa problemet:

Det händer de flesta katter någon gång att de kissar på olämpliga ställen inomhus. Och det slätar vi gärna över med en god portion kärlek – efter det att vi har gjort rent ordentligt naturligtvis. Men om du ofta möts av en pöl när du kommer hem, då är det inte lika lätt att behärska sig. Att bli arg för att katten kissar inomhus är dock meningslöst. Den gör det inte med avsikt. Dessutom blir problemet ofta värre om man bestraffar katten.

Så vad kan man göra? Läs och prova dessa tips!

1.     Det ena fallet är inte det andra likt

Hur gör katten när den kissar? Om den står upp med svansen rakt upp i stället för att huka sig ned, då skvätter den och markerar territorium. Kastrering kan vara en lösning för hankatter. Om katten hukar sig ned när den kissar kan orsaken vara en annan.

2.     Kattlådan kan vara boven i dramat

Katter gör helst sina behov i en ren kattlåda. Om katten kissar bredvid kattlådan är det ett tecken på att du skulle ha rengjort den tidigare. Och om det verkligen är så att kattlådan är ren? Då kan du försöka med att byta till en annan typ av kattsand (katter är mycket kinkiga) eller kan det vara så att kattlådan är för liten. Tänk också på att vissa katter kan vara rädda för kattlådor som har en dörr.

Har du flera katter i huset? Då ska du se till att det finns lika många kattlådor som det finns katter i huset, plus en extra.

3.     Det är något som katten inte trivs med

Du kanske har flyttat, ni har just fått barn, det har tillkommit ett nytt husdjur… Om du tror att katten kissar inomhus för att den har svårt att hantera en förändrad situation rekommenderar vi Zylkene.

4.     Kissar katten fortfarande inomhus? Kontakta veterinär

Om katten fortfarande kissar inomhus kan förklaringen kanske vara ett medicinskt problem (exempelvis urinvägsinfektion, diabetes eller njursten). Kontakta din veterinär och låt undersöka katten.

5.     Att rengöra med ammoniak är ingen bra idé

När katten kissar eller bajsar inomhus vill man naturligtvis göra rent ordentligt. Men använd aldrig ammoniak. Katter älskar denna doft och de kissar gärna på ett ställe som luktar ammoniak.