Ge din katt en trevlig nyårskväll

När det nya året rings in är det fest! I alla fall för husse och matte, katter brukar dock inte vara lika förtjusta i allt liv och oväsen. Men det finns saker du kan göra för din katt.

En säker, välbekant doft

Katters luktsinne är mycket mer välutvecklat än människors. Dofter är alltså något som påverkar din katt, och det kan man utnyttja! Du kan exempelvis ge din katt en t-shirt som du haft på dig att gömma sig i, din doft gör att den känner sig trygg.

Tips: det finns också särskilda sprejer och förångare med artificiella feromoner som kan hjälpa din katt.

Dämpa ljudet utifrån

Brukar det vara mycket nyårsfyrverkerier där du bor? Se då till att din katt är inomhus, dra för gardinerna och persiennerna och sätt på radion eller teven så att katten märker så lite som möjligt av ljusblixtarna och smällarna. Inred också några trygga krypin åt katten där den kan dra sig undan om det skulle bli för mycket ståhej.

Nya leksaker

Ge katten en ny leksak för att avleda uppmärksamheten. En foderboll med lite kattgodis, en leksaksmus... Då är katten upptagen med den nya leksaken och besväras inte lika mycket av allt liv och oväsen.

Tänk på hur du beter dig

Ditt uppförande smittar av sig på katten, hundar och katter anpassar i viss utsträckning sitt beteende efter husse och matte. Det bästa sättet att ge katten stöd är alltså att man helt enkelt beter sig som vanligt. Lugna katten om det är nödvändigt men gör det utan att klappa och trösta den ovanligt mycket.

 

Tror du att din katt trots detta kan reagera när smällarna sätter igång? Då kan Zylkene vara till hjälp. Zylkène hjälper din katt att hantera förändringar och obekväma situationer