Katter och fyrverkerier: förebyggande åtgärder

Det är inte långt kvar till nyårsafton. Många vill inleda det nya året med ett glas bubbel och fantastiska fyrverkerier, men de flesta katters uppfattning om denna kväll är en helt annan. Tycker även din katt att ljusblixtarna och smällarna är pest? Iaktta försiktighetsåtgärder så att nyårsfirandet blir så angenämt som möjligt. Här kommer några praktiska tips!

Skapa en trygg och säker miljö hemma

Risken är stor att katten inte är så glad i fyrverkerier. Då är det bäst att hålla katten inomhus när det är dags. Dra för gardinerna och se till att det finns gott om bakgrundsljud som är välbekanta och känns trygga. Du kan exempelvis sätta på radion eller teven på låg volym. Tänk också på att det inte är för mycket spring in och ut så länge fyrverkerierna pågår. Många katter tycker inte om att det då och då smäller till och blixtrar!

Skapa några trygga gömslen

Brukar katten bli orolig? Se till att det finns en ”trygg plats” dit katten kan ta vägen när fyrverkerierna sätter igång. En tom kartong med ett hål i, en plats i ett tomt köksskåp (med skåpsdörren på glänt) eller ett täcke under en byrå är perfekta gömslen där katten kan känna sig trygg.

Katter och fyrverkerier: ta in husdjuret i god tid

Om ditt husdjur brukar vara utomhus rekommenderar vi att ta in den i god tid innan fyrverkerierna sätter igång. Det är många som tjuvstartar med fyrverkerierna. En första, enstaka raket kan räcka för att hunden eller katten ska bli alldeles skräckslagen! Det gäller i synnerhet om katten kan ta sig ut på gatan eftersom det tyvärr finns människor som finner nöje i att skrämma husdjur genom att exempelvis kasta smällare efter dem. Det kan därför vara bra att ta in katten redan dagen före nyårsafton så att den känner sig trygg och inte blir utsatt för ljudliga smällar. Men glöm inte att stänga kattluckan.

ID-märk din katt

Om katten springer bort – till exempel om den blir skräckslagen av fyrverkerierna – då kan en ID-märkning betyda att katten kommer till rätta igen.