Katters språk: så här tolkar du din katts kroppsspråk

Vissa katter jamar sig genom hela dagar medan andra är tystare av sig. Men även om just din katt inte är så pratglad har den ändå mycket att berätta. Om du är uppmärksam på kattens kroppsspråk är det lätt att se hur den mår.

Katter talar med öronen

Glada katter vänder öronen en aning framåt. Ta en titt på katten när den leker, då är det lätt att se! Men om katten vänder öronen bakåt eller åt sidorna är det något som den inte är nöjd med. Den kan då vara orolig eller defensiv.

Katters ögon säger mer än ord

Katter som känner sig trygga med vissa människor eller andra katter, blinkar extra långsamt med ögonen för att visa tillgivenhet. Ser det ut som att katten blinkar åt dig? Det är inte inbillning. Egentligen hoppas katten på att du blinkar tillbaka. Här följer några exempel på hur man kan kommunicera med sin katt utan att härma kattens jamande ljud:

Tips

  • Stirra aldrig katten rätt in i ögonen utan att blinka, det är nämligen kattspråk för ”vi är fiender”.
  • ​ Stirrar katten länge på dig? Var uppmärksam på kroppshållningen. Är kroppen spänd är katten aggressiv eller defensiv, men om katten stirrar på dig samtidigt som den är avslappnad betyder det att den har lust att leka.

Kattens kroppsspråk: en historia med hög svansföring

Katter som har gott självförtroende går stolta med svansen rakt upp. Möter katten dig ibland med en spikrak svans som vibrerar en aning? Det är tecken på att den tycker mycket om dig! En svans som svänger fram och tillbaka i stora rörelser, är däremot ett tecken på att katten är irriterad. Kutar katten med ryggen och har svansen rak, samtidigt som pälsen på ryggen och svansen står upp? Då är katten arg och det är bäst att lämna den ifred. Om katten håller svansen lågt känner den sig neutral eller (en aning) orolig. Skillnaden kan man se på öronen.