Även katter kan drabbas av artros

Katter är smidiga djur. De går som en ballerina, är flexibla som ormar och har en utmärkt balans. De kan hoppa högt och långt, varför katter kanske inte i första hand associeras med ledbesvär. Men de kan få problem med onda leder, speciellt när de blir äldre. Framför allt artros kan drabba katter. Katter som är äldre än sex år har ofta mer eller mindre besvär av detta.

Ledbesvär kommer successivt

Vad är då artros? Artros är en förslitningsprocess där ledbrosket bryts ned. Det orsakar svullnad och smärta och minskar rörligheten hos katten (och dess leder) markant. Då artros hos katter är en process som sker gradvis, behöver du inte oroa dig: din katt kommer inte bli dålig direkt eller börja halta. Har din katt artros? Se till att katten fortsätter röra på sig. Det är ett måste att katten rör på sig!

Övervikt ökar risken

Även kattens kroppsvikt spelar naturligtvis en roll. Om din katt är tung och får bära på mycket vikt, ger det extra belastning på lederna. Se till att din katt inte blir för tjock och välj eventuellt ett balanserat specialfoder för katter, om det skulle vara nödvändigt. Fråga alltid din veterinär om råd.

Ingrip i tid

Andra förebyggande åtgärder för att stödja kattens leder? Fodertillskottet Flexadin, som understödjer kattens leder, är en bra början.  Det är tuggbitar som du kan ge som godis! Misstänker du att din katt har ont i sina leder? Kontakta din veterinär. Han/hon ställer rätt diagnos och kan bestämma den mest lämpade behandlingen.