Hjälp, min hund har hemsk andedräkt!

Om du har en trogen fyrfota vän då vet du säkert att hundar kan ha dålig andedräkt. Det finns till och med en medicinsk term för detta: halitosis. Som tur är finns det sätt att komma till rätta med detta så att hundens andedräkt kan lukta fräscht igen.

Dålig andedräkt: orsaken är i regel bakterier

Precis som hos människor orsakas hundens dåliga andedräkt i regel av bakterier som fått fäste i halsen eller på tandköttet eller på grund av tandsten. Det här problemet löser man alltså genom att förbättra munhygienen! Och det betyder att borsta hundens tänder, gärna varje dag med en särskild tandkräm och tandborste för hundar.

6 tips för att borsta tänderna på din hund

Det krävs ofta en god portion tålamod, men efter några veckor brukar det inte alls vara så svårt att borsta hundens tänder längre. Gör så här:

  • Sätt dig bredvid hunden (om du sätter dig rakt framför kan hunden uppfatta det som aggressivt).
  • Massera munnen i höjd med kindtänderna för att öka salivproduktionen.
  • Gnid försiktigt med fingret över tandköttet.
  • Gnid rent tänderna på in- och utsidan med en textiltandborste.
  • Har hunden vant sig vid att du rör den på detta sätt? Då kan du börja med tandborsten.
  • Borsta tänderna med tandborste och tandkräm för hundar.

Glöm inte att ge hunden beröm då och då.

Tips: börja redan när hunden är ung. Även valpar behöver borsta tänderna.

Tandhygien genom att tugga

Det finns många olika slags tuggben som har en rengörande effekt på tänderna och som bidrar till att hålla hundens andedräkt fräsch. De ska inte användas i stället för tandborstning, men det är en välkommen omväxling för hundar som verkligen inte gillar tandborsten.  

Har hunden fortfarande dålig andedräkt? Rådgör med veterinären

Om hundens andedräkt trots alla goda försök ändå luktar illa kan det ligga ett medicinskt problem bakom. Kontakta din veterinär och låt undersöka om hundens dåliga andedräkt har medicinska orsaker.