Pälsvård för ditt husdjur? Här följer några tips

Hundar och katter fäller, det är ofrånkomligt. Då de har en vinterpäls och en sommarpäls har hundar och katter två fällperioder per år. Detta går hand i hand med att de tappar ganska mycket päls. Sättet som hundar och katter fäller, varierar beroende på ras. Du vet ofta när du skaffar djuret vad du kan förvänta dig: sträv päls är oftast mycket envis, medan lång päls ofta leder till ”dammråttor”. Vissa raser kräver mer pälsvård och underhåll av pälsen än andra. Vill du begränsa hår som flyger runt så mycket som möjligt? Vi berättar vad du kan göra!

Pälsvård: what to do?

Självklart vill du hålla djurets päls fin och du gör rätt i att ta hand om pälsen. Hur får du då en fin päls och så lite håravfall som möjligt? Med dessa tips kommer du en bra bit på väg:

  • Ge ditt djur en balanserad kost.
  • Borsta din hund eller katt regelbundet med en anpassad borste eller kam.
  • Borsta igenom pälsen ordentligt en gång i veckan.
  • Kontrollera regelbundet att djuret inte har loppor och fästingar och behandla dessa så snabbt som möjligt.
  • Har djuret röda eller kala fläckar? Då är det möjligt att det har problem med parasiter, allergier, bakterier eller svamp. Rådgör med din veterinär.

Borsta din hund eller katt

För en god pälsvård är det viktigt att borsta din hund eller katt. Men tänk på hur du gör! Många djurägare gör ”felet” att bara borsta djurets rygg. Men benen, tassarna och magen måste naturligtvis också borstas. Borsta försiktigt ut knutar, utan att dra i pälsen. Om du drar, kan du skada huden. Har ditt djur lång päls? Borsta då alltid nerifrån och upp för en fin päls.

Onormalt mycket håravfall hos hundar och katter

Tappar hunden eller katten onormalt mycket hår? Då är det mjöligt att djuret har en brist på omättade fettsyror, vilket leder till extra mycket håravfall och att pälsen är glanslös. Detta kan du enkelt avhjälpa med anpassat foder och fodertillskott.