Fyrverkeristress?

Många djurägare har husdjur som är rädda för fyrverkerier och det kan också vara mycket möjligt att ditt husdjur inte heller tycker om dessa höga smällar.

Har du lagt märke till att din hund eller katt efter ett plötsligt ljud såsom åska eller dörrar som smäller igen gömmer sig, kissar inomhus, krafsar på mattor eller skäller mer? Då är det möjligt att ditt husdjur inte tycker om fyrverkerier. Vi rekommenderar dig att förbereda ditt husdjur väl inför nyårsfirandet. På denna sida kan du läsa hur du kan gå tillväga.

Zylkene och fyrverkerier

Zylkene är ett 100% naturligt fodertillskott som hjälper husdjur att hantera stressiga situationer. Det innehåller alfa-casozepine, ett mjölkprotein som ger en avslappnande känsla utan dåsighet. Liknande avslappnade valpar och kattungar efter de har diat.

Zylkene möjliggör att din hund eller katt lättare kan anpassa sig och underlättar relationen mellan dig och ditt husdjur. Veterinärer, beteendeexperter och djurägare är övertygade om att Zylkene erbjuder ett värdefullt stöd.

Ljudträning för hund och katt

Ljudträning har visat sig kunna hjälpa hundar och katter att hantera höga ljud så som fyrverkerier. Då djuret exponeras för dessa höga ljud på ett kontrollerat sätt kommer det på lång sikt bli mindre känslig. Det är dock mycket viktigt att det får ta sin tid. När allt kommer omkring måste ditt husdjur få tid att vänja sig vid höga ljud mycket långsamt. För vissa djur kan det räcka med ett par veckor medan det för andra kan ta flera månader.

My Happy Pet ljudträning består av tre ljudklipp. För att säkerställa ett optimalt resultat är det viktigt att din enhet som du spelar upp ljudklippen på är ansluten till en högtalare vars volym du kan justera. Spela först upp alla fyrverkeriklippen för dig själv utan att ditt husdjur är med så att du vet vad du kan förvänta dig.

Hitta rätt volym

 1. Se till att ditt husdjur är lugn och befinner sig på en plats där den känner sig bekväm. Ha en belöning eller favoritleksak nära till hands. Se också till att ditt husdjur kan gå till sitt gömställe om det så önskar.
 2. Spela upp det första ljudklippet på volym 0. Öka sedan försiktigt volymen (glöm inte bort att det är pauser mellan fyrverkerierna i klippen) tills dess att ditt husdjur reagerar på ljudet, till exempel genom att spetsa öronen.
 3. Sänk därefter volymen igen tills dess att ditt husdjur inte längre reagerar. Detta är startvolymen, notera detta för resten av träningen.

Är ditt husdjur extremt känslig för fyrverkerierna när du knappt hör dem alls? Avbryt ljudträningen omedelbart och kontakta din veterinär eller en beteendeterapeut.

Börja med ljudträningen

 1. Se till att ditt husdjur är lugn och befinner sig på en plats där den känner sig bekväm. Ha en belöning eller favoritleksak nära till hands. Se också till att ditt husdjur kan gå till sitt gömställe om det så önskar.
 2. Spela upp det första ljudklippet på startvolymen (som bestämdes i föregående steg).
 3. Om ditt husdjur reagerar på ljuden:
  • Stäng av ljudklippet
  • Ge inte ditt djur någon uppmärksamhet
  • Försök igen senare när ditt djur är lugn igen
 4. Om ditt husdjur INTE reagerar på ljuden::
  • Belöna ditt husdjur för det lugna beteendet
  • Spela upp klippet i 1 minut och stäng sedan av
  • Spela upp klippet igen senare (eller nästa dag) men låt det spela ytterligare en minut (2 minuter)
 5. Upprepa varje dag tills dess att ditt husdjur förblir lugn under hela ljudklippet. Du kan också spela det under en längre tid (10-15 minuter).
 6. Du kan spela varje ljudklipp flera gånger per dag, så länge ditt husdjur är lugn i början av ljudträningen. För att uppnå ett bra resultat bör du träna minst en gång om dagen.
 7. Gå tillbaka till steg nummer 1 men med en något högre volym. Börja om med 1 minut och lägg sedan till 1 minut extra vid efterföljande träningstillfällen.
 8. Fortsätt att öka volymen långsamt och kontrollerat till dess att din hund eller katt förblir lugn vid en realistisk volym. Se till att ditt husdjur förblir lugn med detta ljudklipp och den ökade volymen innan du börjar med nästa ljudklipp.
 9. Börja om från steg nummer 1 när du börjar med ljudklipp nr 2. Glöm inte bort att justera volymen.
 10. Om ditt husdjur förblir lugn under det nya ljudklippet med fyrverkeriljud (med en realistisk volym, spelad flera gånger om dagen vid olika tidpunkter), spela då ljudklipp nr 3.

Zylkene

 • Hjälper ditt husdjur att slappna av
 • Tillgänglig som kapslar och smakliga tuggtabletter
 • Mycket säker
 • 100% naturlig

Mer information om Zylkene

Fyrverkeriljud

Ljudklipp 1

Ljudklipp 2

Ljudklipp 3

Tips

 • Ljudträna i olika rum så att ditt husdjur lär sig att höga ljud är oförutsägbara.
 • Se till att andra människor ibland är närvarande vid ljudträningen. Träna också vid olika tidpunkter.
 • Låt ditt husdjur bestämma takten, även om det går långsamt. Om du tvingar ditt husdjur kommer ljudträningen inte ge önskat resultat.
 • Reagera inte själv på fyrverkeriljuden.
 • Ljudträna inte de dagar då fyrverkerier förväntas.
 • Zylkene kan hjälpa ditt husdjur under ljudträningen så att snabbare resultat kan uppnås.
 • Rådfråga din veterinär eller en beteendeterapeut för mer råd om ljudträning om du har frågor eller tvivel.