Tycker din hund inte om när det åskar? Ljudträna den!

Om din hund kunde välja årstid skulle det alltid vara sommar. Spännande promenader med husse eller matte, roliga löpturer bredvid cykeln, eller se träden rulla förbi från hundkorgen, och som dagens höjdpunkt ett uppfriskande dopp på hundsimmet eller ett härligt tassdopp i havet. Saker som den blir jättelycklig av! Men dessvärre går varma somrar av och till även hand i hand med åska. Är din hund rädd för åskan? Med ljudträning kan du hjälpa den när åskan går.

Ljudträning för hundar

Många hundskolor och hundterapeuter erbjuder ljudträning, men du kan även lära din hund själv att åskan inte är någonting att vara rädd för. På YouTube finns många åskljud som du kan använda. Budskapet är att regelbundet avsätta tid och ha stort tålamod. Om din hund framför allt upplever ljudträningen som trevligt umgänge med husse/matte, är ni på rätt väg!

Lär din hund att hantera åskan stegvis

Ljudträning handlar framför allt om att du får din hund att associera åska med trevliga situationer. Vrid alltså inte upp volymknappen på högsta nivå direkt, utan börja mycket lugnt. Glöm inte att hunden har mycket bättre hörsel än du... Den kan röra på öronen av nyfikenhet, men inte för att den känner sig hotad. Medan ljudet spelas upp avleder du hunden med favoritleksaker och ger då och då ett hundkex. Steg för steg, de flesta hundar klarar det på två månader, höjer du volymen för åskljuden tills hunden inte längre har några problem. Sluta omgående om du märker att hunden tycker att det är för högt.

Du får trösta din hund, men överdriv inte

Under ljudträningen, eller när det verkligen åskar, får du så klart stötta din hund, men trösta den inte överdrivet. Då ger du hunden intrycket att den har all anledning att vara rädd när det åskar och det är inte alls avsikten. Öppna hundburen eller gör i ordning en annan plats där den kan gömma sig, dra om nödvändigt för gardinerna och ge den en lugnande klapp. Sedan fortsätter du vad du höll på med, som om ingenting händer utanför fönstret. Genom att själv hålla dig lugn visar du hunden att det inte finns någonting att vara rädd för.

Extra stöd för ljudträning

Fortsätter din hund att ha problem med åskan? Med Zylkene ger du din hund en extra knuff utöver ljudträningen. Detta naturliga kosttillskott ger din hund en avslappnad känsla, utan att göra den slö. 

Se även vår ljudträning för att lära din hund att klara fyrverkerier bättre!